Univerzitet Metropolitan Logo

VAŠA PITANJA

1. Da li imamo pravo na menzu?

KO: Na izradu kartice za menzu svi imaju pravo, pa i studenti privatnih fakulteta
GDE: Studentski grad, II dom, G krilo

PONETI:

 • kopija prve strane indeksa i kopija strane indeksa gde je overen tekući semestar

 • indeks

 • 2,000 RSD

CENA: obroci po svim kuhinjama oko 180 dinara, negde su i ručak 141 a večera 118, zavisi od restorana

Studentski restorani – menze:

 • Restoran Studentski grad , Tošin bunar 145

 • Restoran Obilićev Venac (Tri kostura) , Obilićev venac 4

 • Restoran Zemun (Žarko Marinović) , Cara Dušana 254, Zemun

 • Restoran Košutnjak , Blagoja Parovića 154

 • Restoran Agronom , Nemanjina 6

 • Restoran Karaburma , Mije Kovačevića 7

 • Restoran Patris , Dragice Pravice 1

 • Restoran Đušina , Đušina 5

 • Restoran Rifat , Milana Rakića 77

 • Restoran Kralj Aleksandar I (Lola) , Bulevar kralja Aleksandra 75

 • Restoran Voždovac (4. april) , Vojvode Stepe 320

 • Restoran Mika Mitrović , Kralja Vladimira 133

 • Restoran Farmacija , Vojvode Stepe 450

 

2. Koje sve studentske kartice postoje?

http://www.prijemniispiti.com/studentske-kartice/

3. Koje su to studentske ustanove u Beogradu?

http://www.prijemniispiti.com/studentske-ustanove-u-beogradu/

4. Koje studentske organizacije postoje? 

http://www.prijemniispiti.com/studentske-organizacije-u-beogradu/

5. Šta je TOEFIL?

http://www.virtualnigrad.com/Priprema_za_polaganje_TOEFL_ispita-125-15495

6. Biblioteke u Beogradu?

http://www.prijemniispiti.com/biblioteke-u-beogradu/

7. Sportski objekti u Beogradu?

http://www.prijemniispiti.com/sportski-objekti-u-beogradu/

8. Gde izaći u Beogradu?

http://www.prijemniispiti.com/klubovi-u-beogradu/

9. Bioskopi u Beogradu?

http://www.prijemniispiti.com/bioskopi-u-beogradu/

10. Dom ili privatni smeštaj?


Studentski domovi su ustanove koje pružaju usluge studentskog smeštaja i studentske ishrane. Studentskim domovima rukovode studentski centri univerziteta i njihova delatnost jeste pružanje smeštaja i ishrane studentima koji se finansiraju iz budžeta. Oni imaju pravo na smeštaj u domu po dotiranim (nižim) cenama. Samofinansirajući studenti mogu dobiti mesto u domu ukoliko nakon raspodele budžetskim studentima ostane slobodnih mesta, ali plaćaju ekonomsku, a ne dotiranu cenu stanarine. 

Prilikom rangiranja studenata za mesto u studentskom domu uzimaju se u obzir uspeh u srednjoj školi (za brucoše), ili prosek ocena tokom studiranja (za studente viših godina) i prihod po članu domaćinstva studenta. Obrasci za konkurs se uzimaju na fakultetu i potom se vraćaju popunjeni.

Raspodela mesta u studentskim domovima se vrši po fakultetima, osim za brucoše za koje je raspodela jedinstvena na nivou Univerziteta. Posebni uslovi konkurisanja važe za domove u kojima se smeštaju studenti sa posebnim potrebama.

Konkurs za raspodelu mesta u domovima se za brucoše raspisuje u septembru, dok je za studente ostalih godina konkurs aktuelan takođe početkom školske godine. Uz prijavu, podnose se overene fotokopije svedočanstava I, II, III, IV godine srednje škole, uverenje o upisu prve godine studija, uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu domaćinstva za prvih šest meseci ove godine, indeks i lična karta.

Studentima Univerziteta u Beogradu stoji na raspolaganju 10.340 mesta u 11 studentskih domova. Najstariji studentski dom je današnji “Kralj Aleksandar I”, dok je dom sa najvećim kapacitetom – “Studentski grad” na Novom Beogradu.

Spisak studentskih domova u Beogradu:

Agencije:

Potrebno je posebno voditi računa o agencijama koje traže ogroman novac za takozvane „administrativne takse“, kako bi vam u stvari samo odštampali kopiju ugovora ili listu stanova za iznajmljivanje i njihove adrese. Mladi studenti, posebno oni koji dolaze iz manjih sredina po prvi put u veliki grad, pomisle da nemaju drugog načina nego da plate sve što im takve agencije traže, ali drugi načini svakako postoje. Ako se ikad susretnete sa takvim agencijama, mada bi trebalo da ih izbegavate, uvek tražite listu svih troškova koje biste imali do samog iznajmljivanja stana, kako biste izbegli sva buduća neprijatna iznenadjenja. Agentima nije dozvoljeno da vam naplaćuju pokazivanje određenog stana, i zato nikad ne bi trebalo da pristanete na bilo kakva slična plaćanja.

Za razliku od navedenih agencija, postoje i agencija koje se sasvim legalno bave iznajmljivanjem stanova. Ove agencije svoje pružene usluge naplaćuju nakon pronalaska stana i to u iznosu od pola iznosa mesečne stanarine do iznosa pune kirije. Neke od poznatijih agencija za izdavanje stanova su: Beostan, Albatros i FOX nekretnine.

Privatan smeštaj:

Pored studentskih domova, mnogi studenti iznajmljuju i stanove u gradovima u kojima studiraju. Cena iznajmljivanja stanova zavisi od toga kako je stan opremljen, u kom delu grada se nalazi i koje je veličine. Za studente je važno pronaći stan koji je u blizini fakulteta na kome studira, ili da barem u blizini stana postoje linije gradskog prevoza koje povezuju deo grada u kojem je stan iznajmljen sa fakultetom ili centrom grada.

Vlasnici stanova:

Direktno kontaktiranje vlasnika stana i direktno pregovaranje sa njim je odličan način uštede novca, ako uspete da do vlasnika dođete. Vlasnici stanova često plate agencijama određene administrativne takse kako bi oni umesto njega pronašli podstanara, s obzirom da mnogi vlasnici nisu ni u stanju da pregovaraju o ceni, ili da daju svoj privatan broj telefona koji će neprestano da zvoni. Mnogi ne žele da se upuštaju u to pre svega zbog toga što im vreme ili posao ne dozvoljava, a mnogi jednostavno ne žele sebe da opterećuju time. Najbolji način da pronađete direktnog vlasnika jeste preko oglasa na internetu. Ti oglasi su karakteristični, s obzirom da će pri postavljanju oglasa osoba koja želi da izda prostor skoro sigurno napomenuti i da je vlasnik stana. Ove oglase možete naći na portalima kao što su: Halo Oglasi, ili Imovina.

Iznajmljivanje stana:

Pogađajte se oko cene iznajmljivanja stana ili sobe. Iznos kirije je obično cena koju stanodavac želi da dobije, što ne znači da vi ne smete da ponudite manje ili da kažete da je to za vas previsoka cena. Svetska ekonomska kriza je zahvatila sve slojeve društva, pa je tako i sve manje ljudi koji mogu sebi da priušte iznajmljivanje prostora. Stanodavci to takođe odlično znaju, i u interesu im je da što pre izdaju prostor kako bi imali bilo kakve prihode. Iskoristite tu činjenicu, ona može samo da predstavlja prednost za vas pri pregovaranju oko iznosa kirije.

Iznajmljivanje sobe:

Iznajmljivanje samo jedne sobe unutar kuće ili stana može vam u nekim situacijama pomoći da se više osećate kao kod svoje kuće. Možda nije najbolje rešenje za sve studentske potrebe, ali je ovo sigurno najjeftinije rešenje za studente. Sa druge strane, dobra stvar u iznajmljivanju sobe u tuđem stanu jeste da samim tim postoji i dobra šansa da će ceo prostor biti dobro održavan, a u zavisnosti od odnosa koji budete imali stanodavcima, i ako on bude prijatan za svakog, vrlo je lako da će vas vlasnici prihvatiti kao člana porodice i organizovati zajedničke obroke. Koliko god to sa jedne strane ima prednosti ovakav vid iznajmljivanja, sa druge strane veoma je važno da jasno odredite vaš prostor i da napomenete da se poštuje vaša privatnost. Stvar koja će vam sigurno pomoći pre iznajmljivanje sobe, jeste da u ugovoru koji budete sačinjavali sa vlasnikom uključite stavku da imate isključivi pristup sobi i da vlasnik bez vašeg pristanka ne sme ulaziti.

Bezbednost:

Uvek imajte u vidu ovu stavku pri iznajmljivanju prostora. Vodite računa u kom delu grada iznajmljujete stan, s obzirom da u svakom gradu postoje opasni delovi. Važno je da i vi budete uvek oprezni pri obezbeđivanju prostora koji ste iznajmili i stvari koje se nalaze unutra, pošto je sigurno da ne želite da imate neprijatne razgovore sa vlasnikom prostora ako bilo koja stvar nestane ili ako slučajno ostavite prostor otključan kada odete na predavanja.

Nameštaj:

Stanodavci će vam pokazati sobu ili stan potpuno namešten i u najboljim mogućim uslovima kako bi uspeli da ga izdaju, međutim to ne garantuje da ćete u tim uslovima i zateći stan pri vašem useljenju. Zato je neophodno da prilikom razgledanja i iznajmljivanja prostora upitate stanodavca koji nameštaj uključuje izdavanje prostora, s obzirom da će vas naknadna kupovina nameštaja ili prenos vaših stvari u iznajmljen stan skupo koštati.

Funkcionalnost:

Nemojte da vas bude sramota da prilikom razgledanja stana testirate sve slavine, vodokotliće i bojlere, s obzirom da je ispravnost ovih stvari neophodna za normalan život u svakom prostoru.

Lokacija:

Ovo je najverovatnije i najvažnija stavka pri iznajmljivanju privatnog smeštaja. Uvek imajte u vidu udaljenost stana od univerziteta na kojem studirate, centra grada, tržnih centara ili prodavnica i autobuskih stanica. S obzirom na studentski život koji ćete imati i sve ono što on sa sobom nosi, uvek je važno stići u stan bez mnogo potrošenog vremena i u bilo koje doba dana. Stanovi koji imaju uključeno sve od navedenog, obično su i skuplji za iznajmljivanje od onih koji su na periferiji grada. Na vama je da odlučite šta vam je važnije – manji troškovi i veći gubitak vremena ili skuplji troškovi i blizina svega što vam je bitno.

Autobusi koji idu do samog Univerziteta su 24 i 76. I svi prevozi koji idu kroz Cara Dušana su blizu.