Univerzitet Metropolitan Logo

Poziv na Festival Tolerancije od 13 – 15. novembra

12 новембра, 2014

Obaveštavamo Vas da će se u Beogradu od 13. do 15. novembra 2014. godine održati prvi Festival tolerancije. Festival predstavlja regionalnu inicijativu i do sada je održan u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu, Beču i na Cetinju. Pozivamo Vas da ispratite sve festivalske programe, a verujemo da će Vam od posebnog interesa biti javno predavanje „Simboli mržnje“ grafičkog dizajnera Mirka Ilida posebno namenjeno studentima i mladima, koje će se održati u petak 14. novembra od 11 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

 
Predavanje „Simboli mržnje“ ima za temu lokalni, odnosno regionalni problem nemara javnosti u opažanju simbola i grafičkog govora mržnje neonacističkih grupa, skinheadsa i ekstremnih navijača
koje u poslednje vreme jačaju. Mirko Ilid je rođen u Bosni i Hercegovini. Tokom boravka u Evropi crtao je stripove, radio na izradi ilustracija, umetničkih postera, knjiga, omota ploča. Po dolasku u Ameriku postaje umetnički direktor  Internacionalnog izdanja magazina Time, da bi kasnije postao i kreativni direktor Op-Ed stranica New York Times-a. Svoju kompaniju Mirko Ilid Corp. osniva 1995. godine. Dobitnik je brojnih nagrada poput onih koje dodeljuju Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, I.D. Magazine, Print Magazine, Graphis, Society of Newspaper Design, kao i mnogih drugih. Ilid je zajedno sa Stivom Helerom autor više knjiga, uključujudi i čuvenu Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, zatim Handwritten, the Anatomy of Design, Stop Think Go Do i Lettering Large. Zajedno sa Milton Glejzerom napisao je The Design of Dissent. Danas predaje na School of Visual Arts u Njujorku
i to na postdiplomskim studijama ilustracije.

 
Festival tolerancije se sastoji se od filmskog programa koji će činiti najaktuelniji filmovi na temu borbe protiv fašizma i svih obilika diskriminacije, obrazovnog programa namenjenog srednjoškolcima i studentima, kao i dve izložbe. Programi se održavaju na tri lokacije u Domu omladine Beograda, Ustanovi kulture Parobrod i galeriji O3one.Bila bi nam čast ukoliko biste prisustvovali i svečanom otvaranju Festivala koje će se održati 13. novembra u 19 časova u velikoj sali Doma Omladine. Festival će otvoriti Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja i Branko Lustig, predsednik Festivala, nakon čega će biti prikazan izraelski film „Magic Man“.

 
U prilogu Vam dostavljamo detaljan program Festivala, o kome možete saznati više na beograd.festivaloftolerance.com.

 
Ulaz na sve festivalske programe je besplatan, a za više informacija i da potvrdite dolazak kontaktirajte Kristinu Stevančevid mejlom na kristina@heartefact.org ili telefonom 063 8945 111.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.