Univerzitet Metropolitan Logo

Počele prijave za Srbiju na vezi 2015

26 фебруара, 2015

Projekat Srbija na vezi 3.0 krenuo je sa radom treći put i konkursi za prijavu su otvoreni. Svoje znanje mladim naučnicima i profesionalcima u Srbiji “donira” preko 40 stručnjaka iz dijaspore sa prestižnih institucija od Oksforda i Kembridža do Berklija i MITa.

Onlajn mentorstvo, koje udruženje iSerbia uspešno sprovodi od 2012. godine, podrazumeva spajanje mladih na početku karijere sa našim najvećim stručnjacima iz dijaspore. Na konkurs mogu da se prijave studenti, postdiplomci, istraživači i svršeni studenti.

S obzirom na to da Republika Srbija suočava s ozbiljnim „odlivom mozgova“, projekat Srbija na vezi rešenje nalazi povezivanjem, razmenom znanja i podsticanjem saradnje između srpskih naučnika i eksperata iz dijaspore i njihovih mlađih kolega u Srbiji. “Projektom Srbija na vezi postavljena je čvrsta osnova za dalji razvoj kanala trajne razmene i konstruktivne saradnje između Srbije i dijaspore. Znanje shvatamo kao najvredniju donaciju i kao pravi put za izgradnju bolje veze dijaspore sa Srbijom”, rekla je mr Ana Ranitović, mentor iz oblasti antropologije i jedan od idejnih tvoraca projekta, inače doktorand i predavač na Univerzitetu Oksford. Još jedan od ciljeva projekta je uticaj na ekonomski i naučni razvoj zemlje.


Početak i dosadašnja dostignuća?

Do sada su sprovedena 2 kruga programa onlajn mentorstva „Srbija na vezi“ u kojima je učestvovalo 65 mentora koji su radili sa 120 polaznika u 76 oblasti mentorstva. Ostvareni su sledeći rezultati:

– Prosečna evaluaciona ocena kojom su polaznici do sada ocenili zadovoljstvo programom: 4.86.
– Broj pokrenutih međunarodnih naučnih projekata i/ili inicijativa: 12.
– Broj studijskih poseta ili praksi: 11.
– Broj polaznika koji smatraju da su zahvaljujući programu ostvarili napredak: 112.

Iskustva polaznika su izuzetno pozitivna, o čemu svedoči Marija Trajković koja je sarađivala sa profesorom dr Goranom Mašanovićem iz Velike Britanije u oblasti fotonike i optike: “Neprocenjivo je i praktično iskustvo koje sam stekla boraveći na poziv mentora na Univerzitetu u Southampton-u i jako sam zahvalna za ovu priliku koja mi se ukazala. Teorijsko znanje koje sam do sad gradila i imala sam na jako lep način upotpunila praktičnim, eksperimentalnim radom. Radila sam na stvarima koje su sasvim nove i osetila šta znači istraživački rad!”

Polaznica Ana Stanojević rekla je sledeće o saradnji s profesorkom dr Vladanom Vukojević iz Stokholma: “Mentorka i ja smo zajedno pripremile rad koji je prihvaćen za izlaganje na međunarodnoj konferenciji. Trenutno spremamo prijavu za još jednu konferenciju. Dosta toga sam naučila o načinu na koji treba da razmišljam prilikom modeliranja bioloških sistema i na koje sve činioce treba obratiti posebnu pažnju. Rešavajući probleme sa kojima smo se suočavale prililikom modeliranja naučila sam više o tome kako sagledati problem sa različitih strana, kako podstaći kreativnost. Divan je osećaj kada nakon napornog rada vidite da ste postigli svoj cilj!”

Da je i sam program i način na koji je zamišljen imao efekta na polaznike potvrdio je Ivan Stosevski kome je mentor iz oblasti hemijskog i mehaničkog inžinjerstva bila dr Jasna Janković iz Kanade: “U mentorstvu je odlično to što student mora sam da pokrene inicijativu oko teme, programa i načina komunikacije sa mentorom, što je meni, lično, veoma začilo, jer sam poboljšao svoje komunikacione veštine. Mentorstvo je svakako uticalo da brže i lakše realizujem projekte kojima se trenutno bavim na svojim doktorskim studijama.”

O ostvarenim rezultatima, kao i utiscima dosadašnjih polaznika pročitajte više ovde

 

Kako funkcioniše saradnja?

Učešće u programu je dobrovoljno i volontersko, a mentorski rad se odvija 1-na-1 ili 2-na-1, putem audio/video konferencija i/ili mejla. Način rada zavisi isključivo od dogovora svakog mentorskog para i prirode posla.

Učešće nije pasivnog karaktera. Mentori polaznicima prenose najnovija znanja, upućuju ih na praksu iz svoje oblasti, postavljaju im problemske zadatke, savetuju ih shodno prirodi njihovog (budućeg) posla ili naučno-istraživačkog rada i vode kroz proces donošenja odluka, a to rade tako što podstiču interakciju, snalaženje i učestvuju u savetovanju.

Mentorski program traje šest meseci, na mesečnom nivou, ali može i drugačije u zavisnosti od dogovora mentorskog para i zahteva profesije. Mentori su stručnjaci iz društveno-humanističke oblasti, prirodno-matematičke, tehničko-tehnološke, IT i nanotehnologije, medicinske nauke, pa i nenaučnog dela koji obuhvata, između ostalih, finansije, bankarstvo i informatiku.
Kako da se prijavim?

Prijave su validne do 28. februara tekuće godine. Vise informacija o projektu, spisak mentora i uputstvo kako da se prijavite naći ćete ovde .

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.